Bubbletecture – De geschiedenis van de opblaasbare structuren
Opblaasbare structuren lijken een uitvinding van deze tijd aangezien je ze ziet op vele evenementen over de hele wereld, maar niets is minder waar de opblaasbare structuren bestaan namelijk al minstens 40 jaar.
Het begon allemaal eind jaren 60 en begin jaren 70, een paar jonge architecten en studenten waren geïnteresseerd in de inflatables om zo zich tegen de hardheid en compromisloze vorm van modernisme af te zetten. Veel van hun ideeën kwamen niet verder dan tekeningen en conceptuele ideeën maar sommige ontwerpen werden gebruikt op muziek festivals en voor tijdelijke voorstellingen.
Een beroemde opblaasbare prototype, is de constructie die het collectief de Jersey devils, bestaand uit Steve Badanes, John Ringel en Jim Adamson ontwikkelde. Samen ontwikkelde ze een opblaasbare structuur voor concerten en andere buiten evenementen. Vele van hun opblaasbare structuren werden gebruikt als alternatieve en experimentele ruimtes voor besloten voorstellingen, concerten of kunstenaars.
De opblaasbare structuur van de Jersey Devils was een waar succes en opende vele wegen voor verschillende soorten en maten opblaasbare structuren. Dezer dagen geven de Jersey Devils les op Yestermorrow Design/build School in Warren, Vermont waar hun innovatieve architectuur de nieuwe generatie inspireert.
Het gebruik van opblaasbare structuren groeide sterk in de jaren 70 zo ontwierp in deze tijd ook het kritische en innovatieve collectief Ant farm gevestigd in Berkeley, Californië een wijd assortiment aan structuren die nu nog steeds relevant zijn. Ze publiceerde zelfs een gids, de inflatocookbook, over de bouw en realisatie van opblaasbare architectuur voor iedereen.
In de foto hieronder gebruikte Ant Farm een opblaasbare structuur om zo kritiek te geven over de luchtvervuiling in de jaren 70, ze creëerden een situatie waar de omgeving conceptueel was vergiftigd en waarbij de Dome de enige ruimte was met zuivere lucht waar tegelijkertijd verscheidende lezingen werd gegeven gerelateerd aan het concept “binnenstebuiten”.
Een van de meer bekende opblaasbare structuren is het dak van David H Geiger’s voor de United States Pavilion op Expo 70 in Osaka, Japan. Geiger ontwierp een opblaasbaar dak wat anders was dan wat voorheen mogelijk werd gezien. Dit had te maken met het feit dat dit dak geen maximale spanwijdte nodig had. Daarbij was het dak in staat om te profiteren van een belangrijke aerodynamische principe waar je gebruik maakt van de opwaartse wind. Door dit project werd het lucht ondersteunend kabel-terughoudend dak uitgevonden.
In de decennia daarop volgend werden de opblaasbare structuren steeds gecompliceerderd Dit doordat de computer technologie ontwikkelde en men veel preciezere vormen kon snijden met de nieuwe software. Vandaar dat de kunstenaar Michael Rakowitz eind jaren 80 een milieu kritisch kunstwerk maakte genaamd ParaSITE wat gebruik maakte van de uitlaatgassen van gebouwen om zo de structuur op te blazen.
Sinds de jaren 60,70, 80 en 90 zijn de opblaasbare structuren flink ontwikkeld en Evolution Dome heeft daar ook zeker zijn steentje in bijgedragen!
Waar opblaasbare structuren vroeger bijna geen wind of tot 33 mijl per uur konden weerstaan kunnen onze Evolution Domes op dit moment windstoten tot 50 mijl per huur of wel windkracht 9 weerstaan! Daarnaast zijn onze huidige opblaasbare structuren een stuk sterker en veiliger, zo zijn al onze structuren gemaakt van een dubbele wand met versterkte en gecoate rip stop nylon en hebben alle structuren van Evolution Dome PVC airbeams (een interne opblaasbare structuur die het geheel nog meer stevigheid en stabiliteit geeft!)
Ook zijn we dezer dagen veel preciezer en creatiever met de vormen die een opblaasbare structuur kan aannemen zo hebben wij Cubes, Domes, Panoramics, Luna’s, Office bags, Airoofs etc! En kunnen wij al onze structuren voorzien van branding, verlichting, vloeren en zelfs van deuren! Totaal anders, veiliger en creatiever dan 40 jaar geleden!
Evolution Dome is dan ook erg trots op ons uitgebreide gamma en de ontwikkeling van de opblaasbare structuren. Opblaasbare structuren laten een andere kant van architectuur zien, waar gebouwen zacht, tijdelijk flexibel en anders kunnen zijn.
Bij ons kan u terecht voor een overkapping voor elke gelegenheid en met de mogelijkheid om verschillende structuren en vormen te combineren. Geen ontwerp of evenement is te gek.
Wenst u meer informatie, aarzel dan niet om met ons team contact op te nemen viainfo@evolutiondome.be of via +32(0)9/298.01.81!